6 видів продуктів, які негативно впливають на вашу щитовидну залозу

Щитовидна залоза — це невелика залоза у формі метелика, розташована в передній частині шиї, одразу перед трахеєю.

Її основна роль полягає у вивільненні гормонів, що регулюють метаболізм організму – процес, за допомогою якого їжа перетворюється на енергію. Крім того, щитовидна залоза впливає на частоту серцевих скорочень, температуру тіла, розвиток мозку, ясність розуму, фертильність тощо.

Коли щитовидна залоза не функціонує належним чином, це може порушити баланс усього організму.

Деякі з найпоширеніших захворювань щитовидної залози включають:

  • Гіпотиреоз (млява функція щитовидної залози)
  • Гіпертиреоз (гіперактивна щитовидна залоза)
  • Зоб (збільшена щитовидна залоза)
  • Рак щитовидної залози

Хоча на розлади щитовидної залози часто впливає генетика або аутоімунні проблеми і їх не завжди можна запобігти, все ж таки можна уникнути проблем, пов’язаних з дефіцитом або надлишком йоду.

Також є певні продукти, які, як відомо, впливають на функцію щитовидної залози:

1. Соя та продукти на основі сої. Соя та продукти з сої можуть негативно впливати на роботу щитовидної залози. Точилася широка дискусія щодо впливу ізофлавонів – природної сполуки, що міститься в сої – на щитовидну залозу. Відомо, що ізофлавони перешкоджають засвоєнню організмом йоду та деяких ліків для щитовидної залози.

2. Сирі хрестоцвіті овочі. Як і соя, сирі хрестоцвіті овочі, такі як броколі, капуста кале та капуста, містять сполуки, які називаються гойтрогенами, що можуть знижувати здатність організму засвоювати йод.

3. Глютен. Для людей з аутоімунними захворюваннями щитовидної залози, такими як тиреоїдит Хашимото, глютен може виступати тригером. Він може викликати запалення та провокувати імунні реакції, погіршуючи симптоми.

4. Рафінований цукор. Рафінований цукор корисний нікому, але для тих, хто має проблеми зі щитовидною залозою, він може бути особливо проблематичним. Він сприяє запаленню, підвищує резистентність до інсуліну та може посилювати такі симптоми, як збільшення ваги, порушення настрою та затуманені свідомість.

5. Оброблені продукти та високе споживання натрію. Упаковані та оброблені продукти, як правило, перевантажені натрієм. Для людей з гіпотиреозом це особливо тривожно, оскільки цей стан вже підвищує ризик високого кров’яного тиску, а надлишок натрію лише посилює цей ризик.

6. Кава (особливо якщо її вживати занадто швидко після прийому ліків). Багато людей люблять свіжу чашку кави, але якщо ви приймаєте ліки для щитовидної залози, краще почекати. Вживання кави протягом кількох годин після прийому ліків може зменшити її всмоктування на цілих 60%. Це не тільки послаблює ефективність ліків, але й уповільнює загоєння.

З більш позитивного боку, вважається, що кілька продуктів підтримують здорову функцію щитовидної залози. До них належать жирна риба, багата на омега-3, така як лосось і сардини, яйця, горіхи та насіння, морські водорості, а також фрукти, багаті на антиоксиданти, такі як ягоди, яблука та ківі.

Застереження: Інформація, що надається тут, призначена лише для освітніх цілей і не замінює професійної медичної консультації, діагностики чи лікування. Завжди звертайтеся до свого лікаря або медичного працівника, якщо у вас є питання щодо вашого здоров’я чи ліків. Не ігноруйте та не зволікайте зі зверненням за медичною допомогою на основі наданого контенту.

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *