Нещодавно відео в TikTok про промивання яловичого фаршу стало вірусним і заскочило багатьох людей зненацька. Тож ми звернулися до експертів, щоб дізнатися: чи варто мити яловичий фарш до чи після приготування, чи взагалі?
Чи варто мити яловичий фарш?
За словами Діани Кларк, науковця з м’яса, що спеціалізується на сертифікованій яловичині Ангус, немає потреби промивати яловичий фарш перед приготуванням.
«Найважливіше, що потрібно знати, це те, що продовольча система США гарантує, що вся яловичина безпечна для вживання і її не потрібно мити перед приготуванням», — розповідає Southern Living Діана Кларк, науковець з м’яса Certified Angus Beef. «Якщо ви турбуєтеся про безпеку харчових продуктів, найкращим варіантом буде зберігати яловичий фарш у холодильнику, щоб він залишався прохолодним і свіжим, а потім готувати його до температури 71°C».

Але якщо ви все ж вирішите промити його, Кларк наголошує на важливості очищення раковини та прилеглих поверхонь після цього, щоб запобігти поширенню бактерій.
«Фактично, Міністерство сільського господарства США [USDA] зазначає, що вода може розбризкувати бактерії на відстань до одного метра навколо вашої раковини, тому вкрай важливо очищати ці навколишні ділянки, щоб уникнути будь-якого перехресного забруднення», – додає вона.
Як мити яловичий фарш (якщо ви все ж таки вирішили це зробити)

Якщо ви все ще налаштовані промити яловичий фарш, ось базова покрокова інструкція:
- Вийміть яловичий фарш з упаковки та покладіть його в друшляк .
- Увімкніть холодну воду та поставте друшляк у раковину .
- Промийте яловичину під холодною водою, використовуючи руки в рукавичках , щоб розділити її на частини.
- Після промивання вимкніть воду та обережно промокніть м’ясо паперовими рушниками .
А як щодо миття яловичого фаршу після його приготування ?

Деякі люди почали мити яловичий фарш після його приготування . « Ми також спостерігаємо тенденцію мити яловичий фарш після приготування », — каже Кларк . « З точки зору безпеки харчових продуктів , у цьому немає потреби , але якщо ви хвилюєтеся через жир , я пропоную просто злити воду з яловичого фаршу . Все , що залишиться , стане чудовим смаком , який ви не захочете втратити » .
Отже, що думають про цю тенденцію професійні шеф-кухарі ? Ми запитали Феррелла Альвареса, шеф -кухаря та власника ресторану з Тампи, який керує The Proper House Group. Один з його ресторанів, Nebraska Mini- Mart , пропонує бургери.
« Я ніколи не чув про промивання яловичого фаршу, ніколи», — каже Альварес . « Не думаю , що це зашкодить , але в цьому немає жодного сенсу ».
Підсумок
Не промивайте сирий яловичий фарш — бризки можуть поширити шкідливі бактерії по вашій кухні . Після приготування яловичини промивання лише змиває її смак . Якщо ви намагаєтеся зменшити кількість жиру , просто злийте воду . Промивати не потрібно — воно того не варте .