У питаннях харчування важливо пам’ятати, що їжа, яку ми вибираємо, безпосередньо впливає на наше здоров’я і загальне самопочуття. Збалансований раціон забезпечує організм усіма необхідними харчовими речовинами. Однак деякі продукти можуть представляти небезпеку, наприклад, маніок, який називають «самим смертоносним продуктом у світі».
Маніок – це корнеплод, багатий вітаміном С і медом. Він родом із Центральної та Південної Америки та широко в тропіках. Фактично, його використовують так само, як картопля.
Найбільшими виробниками цього популярного овоча є Нігерія, Таїланд і Індонезія.
Считается, что маніок вживають понад 500 мільйонів людей по всьому світу. Однак у сирому вигляді він може представляти небезпеку із-за містяться в нем шкідливих сполук.
За даними Всемирної організації охорони здоров’я (ВОЗ), близько 200 осіб щорічно вмирають від вживання маніоки.
Це привело до того, що маніок окрестили “самим смертоносним продуктом у світі”.
«Клубні маніоки містять різну кількість ціаногенних глікозидів, які захищають корені від нападу тварин і насекомих. Правильна обробка перед вживанням може знизити вміст ціаногенних глікозидів в маніоках. Коли маніок з високим вмістом ціанідів не обробляється належним чином, відбувається високий вплив ціанідів з їжі», – йдеться в дослідженні, опублікованому ВОЗ.
“Ціанід в маніоке пов’язаний із загостренням уражень ціанідом і декількома захворюваннями, включаючи конзо.
Конзо – це необратимий рятувальний парапарез незапного початку, пов’язаний із вживанням горького маніоки та низьким споживанням білка. Это болезнь крайней нищеты. Конзо частіше все зустрічається у вигляді епідемії, але також повідомляється про спорадичні випадки”.
При правильному і помірному приготуванні та вживанні – шляхом затискання очищеної маніоки у воді протягом 24 годин перед приготуванням або шляхом кип’ячення та сушки на сонці – маніок є важливим джерелом вуглеводів, клітковини, вітамінів і мінералів.
Пожалуйста, ПОДЕЛИТЕСЬ цю статтю зі своєю сім’єю та друзями на Facebook.