Маніок: їжа для виживання, яка може стати токсичною

Ми часто думаємо, що те, що знаходиться в нашій тарілці, абсолютно безпечне.


Маніок: їжа для виживання, яка може стати токсичною

Дуже популярний в Африці, Азії та Латинській Америці, маніок є справжнім джерелом життя. Він росте там, де інші культури гинуть, та годує майже 800 мільйонів людей. Але ця бульба приховує невидиму загрозу: сполуки, здатні виділяти ціанід ! Сирий або неправильно приготовлений, він може спричинити серйозні, навіть смертельні отруєння. У чому секрет? Завжди замочуйте, ферментуйте або довго варіть перед вживанням. Необхідна пильність такого поширеного продукту.


Фугу: крайня небезпека у японській тарілці

У Японії фугу – ця грізна риба-куля – є улюбленим делікатесом для любителів гострих відчуттів. Її м’ясо ніжне, але один неправильний рух при приготуванні – і смерть забезпечена. Її токсин у 200 разів потужніший за ціанід ! Саме тому лише навчені та сертифіковані кухарі можуть подавати її. І якщо ви відчуєте поколювання мовою… краще попередити офіціанта!


Карамбол: фрукт-зірка, але не для всіх

Зі своєю зірчастою формою та кислим смаком карамбола здається мрією. Однак вона може викликати серйозні неврологічні розлади у людей, які страждають на захворювання нирок. Гикавка, сплутаність свідомості, судоми… все це через природний токсин. Краще проконсультуватися з лікарем перед вживанням, якщо у вас слабкі нирки.


Кісточки та насіння: маленькі, непомічені небезпеки

Вишнева кісточка або кілька яблучних насіння … нічого страшного, правда? Що ж, при розжовуванні або подрібненні ці елементи виділяють амігдалін , який може перетворитися на ціанід . Так що краще випльовувати їх, ніж ковтати!


Зелена картопля: остерігайтесь соланіну

Якщо ваша картопля має зелений відтінок, будьте обережні! Цей колір вказує на присутність соланіну , токсичної речовини, яка може спричинити нудоту, блювання і навіть сплутаність свідомості. Хороше чищення, і небезпека усунена.


Сирий кешью: хибно нешкідливий

У магазинах вони завжди смажені, і це невипадково. Сирі горіхи кешью містять урушіол , подразник, який також присутній у деяких отруйних рослинах. Вживання їх у такому вигляді може викликати почервоніння, свербіж. і набагато гірше.


Мускатний горіх: спеція з несподіваними ефектами

Використовуваний в помірних кількостях, мускатний горіх надає стравам пікантність. Але у великих дозах він стає галюциногенним !


Дикі гриби: небезпечна гра

Щоосені любителі опиняються в лікарні через те, що зібрали не той гриб. Деякі їх смертельні, як бліда поганка , майже ідентична іншим їстівним видам. Якщо ви не є досвідченим мікологом, краще дотримуватись грибів з ринку.


Ревень: бережіться листя!

Якщо його стебла чудові в пирогах, його листя слід уникати. Наповнені щавлевою кислотою вони можуть викликати серйозні ниркові розлади. Одне правило: стебла – так, листя – ні!


Червона квасоля: добре готувати, інакше ніяк

Декілька сирих чи погано приготовлених червоних бобів достатньо, щоб викликати харчове отруєння. Фітогемагглютінін , природний токсин, є причиною цього. Тому їх обов’язково потрібно кип’ятити не менше ніж 10 хвилин перед приготуванням.


Важливо пам’ятати: правильно харчуватися — це також добре інформуватись

Правильне харчування означає також знання прихованих ризиків нашої їжі. Жоден з цих продуктів не слід виключати… якщо дотримуватися простих правил приготування. Отже, чи готові переглянути свої кулінарні звички?

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *